Kalender2021 brigette

Brigette Martil is geboren in de Filipijnen en woonde jaren in Londen. De liefde bracht haar naar Duffel. Meteen ging ze op zoek naar een nieuwe job. “Ik werkte in Londen als verpleegster en wilde hier zo snel mogelijk werk vinden in dezelfde sector”, vertelt ze. Maar die zoektocht blijkt soms frustrerend te zijn. Ze krijgt te horen dat ze eerst Nederlands moet leren. Brigette zet dan ook alles op alles om de taal vlug onder de knie te krijgen.

Wakker worden en denken aan grammatica

Ze schrijft zich in voor een cursus Nederlands als tweede taal en studeert hard. “Het was niet makkelijk. Er waren momenten dat ik wilde opgeven, maar ik zette door. Zelfs toen er geen lessen waren tijdens de zomervakantie, studeerde ik voort. Soms werd ik ’s nachts wakker en dacht ik aan grammatica”, lacht ze. Om Nederlands te oefenen ging Brigette vrijwilligerswerk doen in een woonzorgcentrum. “Ik babbelde met de bewoners en ging met hen naar de markt. Dat was erg leuk om te doen.”

Geen Engels meer met Belgische familie

Haar harde werk wordt beloond. Amper acht maanden na haar aankomst in België vindt Brigette een job als verpleegster op de ‘stroke unit’ van het Heilig Hart Ziekenhuis in Lier. Dat is een gespecialiseerde eenheid voor patiënten die getroffen zijn door een beroerte. “Mijn collega’s en patiënten zijn heel verbaasd als ze horen dat ik op korte tijd zo goed Nederlands leerde. Ze helpen me als ik iets fout zeg of naar een woord zoek en doen hun best om niet te snel of in het dialect te praten. Ik heb nu meer zelfvertrouwen en durf met iedereen te babbelen. Zelfs met mijn Belgische familie spreek ik nu geen Engels meer.”

Kom uit je comfortzone!

Stapje voor stapje bereikt Brigette haar doel. Het is doorzetten, maar ze raadt het alle nieuwkomers aan. “Als je je gedachten op iets hebt gezet, doe dat dan. Kom uit je comfortzone! Niets is onmogelijk. Je moet gewoon geloven in wat je doet”, luidt het motto van Brigette. Wat betekent dit voor haar toekomstplannen? “Eerst mijn bachelordiploma behalen en aan kinderen beginnen. Misschien ga ik daarna iets helemaal anders doen. Taarten bakken en decoreren, bijvoorbeeld. Of trouwplanner worden, dat lijkt me geweldig!”