Ahmad Foto: Sigrid Spinnox

Ahmad heeft een buurtwinkel en wil net zoals zijn ouders in Syrië een lingeriewinkel starten met eigen ontwerpen.

In volle coronatijd opende de 26-jarige Ahmad al Amaa in 2020 zijn winkel ‘Bereket Market’ in het centrum van Lokeren. “Het is een buurtwinkel waar je alle levensmiddelen kan vinden: van typisch Belgische koekjes tot Turkse, Marokkaanse of Syrische specialiteiten. Na vijf maanden breidde ik mijn winkel al uit met vers fruit en verse groenten. Ik ben zes dagen per week open, van 8.30 tot 20.30 uur. Ja, ik kan niet stilzitten”, lacht Ahmad. “Mijn vader gaf het mij met de paplepel mee. Als ik niet werkte, moest ik lezen of leren. Zelfs op mijn ene vrije dag nu, wil ik actief zijn. Voetballen, trainen,… Of supporteren hé, voor onze Rode Duivels!”

‘Meer les aub’

In 2016 begon Ahmad zijn tocht te voet vanuit Syrië naar België. “Onderweg, maar ook die eerste maanden in België, had ik erg donkere gedachten. Het was hier koud, ik had amper geld en moest veel aan de oorlog in Syrië denken. Op een bepaald moment wou ik zelfs terug naar Syrië. Toen ik na elf maanden het opvangcentrum voor asielzoekers kon verlaten, wachtte er mij alweer een nieuwe uitdaging. Ik zocht een appartement om te huren in een rustige gemeente, maar veel verhuurders wilden mij niet. Bovendien kon ik enkel Arabisch en Turks op dat moment. Dankzij een vriend die Nederlands kon en die voor mij afspraken maakte met de verhuurder, ben ik in Lokeren beland.”

“Syriërs hebben vaak veel emotionele problemen. Ik denk dagelijks aan mijn familie ginder en de oorlog die veel mensen het leven kost. Daarom is Nederlands leren niet altijd gemakkelijk, er zit te veel in onze denkbeeldige rugzak. Maar als je iets wil, moet je zelf naar kansen zoeken. Ik volg dagelijks drie uur Nederlandse les. Voor mij is dat niet genoeg. Ik vroeg mijn leerkracht of ik nog meer les kon krijgen, maar die lachte en zei dat ik al genoeg les kreeg”, zegt Ahmad ontgoocheld. “Dus zocht ik zelf andere wegen. Ik ging vaak koffie drinken en installeerde me naast twee mensen die aan het praten waren. Ik probeerde zo veel mogelijk te luisteren en woorden op te pikken. Sinds ik mijn winkel heb, kan ik elke dag Nederlands oefenen met mijn klanten.”

Syrische lingerie

De ondernemerszin kreeg Ahmad van thuis uit mee. “Mijn ouders baten een lingeriewinkel uit in Syrië. Ze doen alles zelf: van ontwerp tot productie en verkoop. Sinds mijn zesde liep ik al rond in de winkel en hielp ik mijn moeder. Zij stond voornamelijk in voor de verkoop en zij was eigenlijk wel de baas”, knipoogt Ahmad. Hij moest dan ook niet lang nadenken over zijn carrièrepad in België. “Veel kennissen hebben me geholpen met de opstart van mijn Bereket Market, maar nu doe ik alles alleen.”

Ahmad is nog lang niet klaar met zijn plannen. “De lingerie die mijn ouders in Syrië maken, is helemaal anders qua modellen en qua kleuren. Hier hebben jullie enkel bh’s en onderbroeken, maar in onze winkel is er zo veel meer variatie. Ik hoop om op een dag een lingeriewinkel te openen in Lokeren met de ontwerpen van mijn ouders.”