Image00001

Op 26 september gaat het academiejaar van start. Eén van de vele studenten die dit jaar weer achter de schoolbanken kruipen, is collega Minsiya Lenin Pusparaj. Zij combineert haar opleiding al een aantal jaar met een studentenjob bij Agentschap Integratie en Inburgering.

Van tolk naar leerkracht

“Ik was volop bezig met mijn studies, toen iemand van het Agentschap Integratie en Inburgering me contacteerde”, vertelt Minsiya. “Ze waren op zoek naar iemand die voor een klas kon tolken in het Tamil, mijn moedertaal. Voor mij was dat de perfecte kans om een centje bij te verdienen voor het gezin, dus ik greep die met beide handen.”

Niet veel later verscheen een vacature voor leerkracht maatschappelijke oriëntatie online, ook voor lessen in het Tamil. “In Sri Lanka was ik leerkracht, dus ik heb ervaring met voor een klas staan”, vertelt ze. “Ik was wat onzeker, maar ik heb beslist er toch voor te gaan. Sindsdien begeleid ik tijdens mijn vrije momenten, zoals de zomervakantie, een groep.”

“Ik vind het heel fijn dat ik mijn cursisten kan helpen vanuit mijn eigen ervaring”, klinkt het. “Ik weet hoe het is om nieuw te zijn in België en de taal te moeten leren. Dat is niet gemakkelijk.” Minisya herinnert zich hoe ze tijdens haar inburgeringstraject geïnspireerd raakte door haar eigen leerkracht, die zelf ook een migratieverhaal heeft. “Je leert tijdens een inburgeringscursus veel bij over België, maar je ontmoet ook mensen met een gelijkaardige achtergrond. Dat is heel belangrijk: weten dat je er niet alleen voor staat.”

Internationale touch

Intussen heeft Minsiya met glans haar bachelordiploma behaald. Dit academiejaar start ze met de master bedrijfscommunicatie aan de Universiteit van Antwerpen. “Ik heb voor deze branche gekozen om mijn carrière een internationale touch te kunnen geven”, vertelt Minsiya. “Dankzij mijn studies ben ik op uitwisseling kunnen gaan in Nederland en heb ik stage gelopen in Zuid-Korea.”

Hoewel haar diploma van leerkracht bij aankomst in België erkend werd, wil Minsiya haar kennis blijven verruimen. “Ik hoop nog meer afstudeerhoedjes op mijn vaders hoofd te kunnen zetten (zie foto). Dat verdient hij. Het is een geweldige, toegewijde man.”

Minsiya wil studeren bovendien nog lang kunnen combineren met lesgeven. “Ik ga in 2023 vijf groepen begeleiden, zowel in het Engels als Tamil. Daar ben ik heel blij mee, want ik hou er enorm van om mensen te kunnen helpen.”