In het Limburgse Bocholt is inwoner Marrik buddy van de Syrische familie Nasan. Er ontstond al snel een hechte band tussen de twee.

"Ik wou het gezin een gevoel van wederzijds vertrouwen geven, zodat ze zich snel thuis zouden voelen", vertelt Marrik. "Ik ging mee naar ouderavonden van school en ging door gezondheidsproblemen van het jongste kind ook een paar keer mee naar het ziekenhuis. Dat is eigenlijk een stukje van het levenswerk."

In een buddyproject wordt een nieuwkomer gekoppeld aan een vrijwillige buddy, coach of mentor. Samen maken ze kennis met de stad of gemeente, beleven ze vrije tijd, vergroten ze hun netwerk en oefenen ze Nederlands. Buddywerkingen hebben al enkele jaren veel succes, omwille van de 1-op-1-ondersteuning op een informele, gelijkwaardige manier. Ook interesse om buddy te worden? Je vindt buddywerkingen niet enkel in Bocholt, maar ook in tientallen andere gemeenten. Vraag dus zeker eens na bij je gemeentebestuur!

Ontdek alle buddyprojecten in de praktijkendatabank van VVSG. Snuister gerust verder en ontdek ook wat lokale besturen ondernemen rond onthaalbeleid, antidiscriminatie, inclusieve vrije tijd, en zoveel meer!