Albert website

Albert Kamsu (26) verhuisde vier jaar geleden als student van Kameroen naar Aalst. Eerst volgde hij een voorbereidend jaar om hogere studies te kunnen doen. Daarna schreef hij zich in voor een driejarige opleiding als technicus industriële automatisering. Die rondde hij in juni van dit jaar succesvol af. Enkele maanden later vond hij al werk als onderhoudsmechanicien bij een bedrijf dat zuivelproducten produceert.

Opleiding voor goede jobkansen

“Ik volgde deze opleiding omdat ik wist dat deze een goede kans geeft om snel een job te vinden”, vertelt Albert. “Er is veel vraag naar. Om mijn kansen nog meer te verhogen, schreef ik me ook in voor Nederlandse lessen.” Tegelijkertijd volgde hij begin dit jaar de cursus maatschappelijke oriëntatie bij het Agentschap Integratie en Inburgering. “Die was echt fijn. Ik kreeg ik veel nuttige informatie over het leven in België. Hoe zit de overheid en de politiek in elkaar? Wat is de geschiedenis van België?”

Administratieve barrières

Hoewel Albert hier snel zijn weg vond, ervaart hij soms hindernissen bij zijn integratie. “Je merkt toch dat er een zekere barrière is tussen de mensen die hier geboren zijn en nieuwkomers”, zegt hij. “Al die administratie bijvoorbeeld, vind ik niet zo fijn.” Zo moest de werkgever van Albert een werkvergunning aanvragen om hem in dienst te kunnen nemen. “Dat is toch een mogelijk nadeel bij het solliciteren.” Er stond voor hem dan ook veel op het spel. Albert moest binnen het jaar werk vinden om zijn verblijfsvergunning te behouden. “Ik wil graag in België blijven en meer werkervaring opdoen. Hier kan ik met moderne technologie werken”, besluit hij tevreden.

De Verenigde Naties riepen 18 december uit tot Internationale Dag van de Migrant. Die dag werd in 2000 de conventie gehouden voor de rechten van migranten en hun families. De rechten van migranten en hun belang voor onze economie staan die dag in de kijker.

TIP: Ben je in Brussel die dag? Ga eens een kijkje nemen bij Manneken Pis. Die draagt deze zondag een kostuum van de Internationale Organisatie voor Migratie.