Cedrick Facebook

Op 4 juni 2021 landt Cedrick Irumva (19) vanuit Rwanda in Brussel. Hij komt er bij zijn moeder wonen die hier al langer werkt. Na een korte periode in Brussel, verhuizen ze naar Lokeren. “In het begin liep hier ik wat verloren. Helemaal vanaf nul opnieuw beginnen is moeilijk”, erkent Cedrick. Met wat begeleiding én duidelijke doelen voor ogen, timmert hij nu vastberaden aan zijn toekomst.

Geschenk uit de hemel

Direct na zijn aanmelding bij het Agentschap Integratie en Inburgering, kan Cedrick starten met het inburgeringstraject. Hij schrijft zich in voor een basiscursus Nederlands. Een maand later start zijn cursus maatschappelijke oriëntatie. “Je krijgt er veel nuttige informatie, zoals de geschiedenis van België en waar je heen kan als je een probleem hebt.” Hij krijgt ook een trajectbegeleider toegewezen, Noortje. “Zij is echt een geschenk uit de hemel”, looft Cedrick. “Net als een moeder toont ze me hoe je de zaken hier moet aanpakken. Ze geeft me ideeën, doet me dingen vanuit verschillende perspectieven bekijken.”

Helpen bij de World Choir Games

Tijdens een infosessie van de stad Lokeren hoort hij over het buddyproject en de mogelijkheid om vrijwilligerswerk te doen via Refu Interim. Meteen schrijft hij zich voor beide in. Twee dagen lang gaat hij helpen op de World Choir Games in Antwerpen, een internationale wedstrijd voor koren. Hij toont de koorleden de weg achter de schermen. “Ik leerde er andere mensen kennen en het was een goede kans om Nederlands te oefenen.” Het doet hem bovendien dromen om weer in een koor te gaan zingen, net als in Rwanda. “Ik ben dol op zingen”, zegt Cedrick terwijl zijn ogen oplichten. “Maar voor een koor heb ik nu geen tijd.”

Eindexamen secundair onderwijs

Nederlands leren, daar gaat nu het grootste deel van zijn tijd naartoe. Elke dag van de week volgt hij een hele voormiddag les. Ook studeert en oefent hij zelf zo veel mogelijk extra. Want het lastigste aan het wonen in België, vindt hij de taalbarrière. “Steeds weer moet je vragen om een zin te herhalen. Het is moeilijk als je je niet kan uitdrukken.” Bovendien heeft Cedrick nog een ander doel. “Ik wil snel het vereiste niveau Nederlands behalen om mijn eindexamen af te leggen voor het secundair onderwijs. Daarna hoop ik informatica te kunnen gaan studeren.”

Buddy als mentor

Als Cedrick met een vraag zit, kan hij altijd terecht bij zijn buddy Simon. “Hij helpt me bij het Nederlands leren. Bovenal is hij mijn mentor. Hij geeft me levensadvies, zegt wat ik moet doen. Het is niet altijd mogelijk om live af te spreken, maar ik mag hem altijd bellen. Ik leg hem de vragen voor waarmee ik worstel. Bijvoorbeeld: wat zijn de voor- en nadelen van bepaalde jobs? Hoe moet ik mij gedragen? Hoe ga ik om met misverstanden? Ik waardeer het echt heel erg dat hij tijd voor me vrijmaakt.”

Zelfzekerder

“Dankzij de begeleiding van mensen als Simon en Noortje, voel ik me veel zelfverzekerder. Ze leggen me uit waar ik naartoe moet, hoe ik me moet gedragen. Ik leerde van hen dat niet altijd alles vanzelf gaat, maar dat je daar zelf wel iets aan kan doen. Als je weet wat je wilt, kan niets je nog in de weg staan”, besluit hij vastberaden.