Metin

Ruim twee jaar na zijn aankomst in België, wijst Metin nieuwkomers nu zelf de weg naar het leven in ons land. Op welke manier helpt hij zijn cursisten door te putten uit zijn eigen ervaringen? Maak kennis met onze gedreven nieuwe leerkracht maatschappelijke oriëntatie!

“Nooit gedacht dat ik zelf migrant zou worden”

Metin werkte in Turkije als communicatiespecialist op het ministerie van Binnenlandse Zaken. Net als vele duizenden andere ambtenaren werd hij ontslagen tijdens de zuiveringsgolf in de nasleep van de mislukte staatsgreep van 2016. Door de politieke situatie moest hij vluchten. “In Turkije was ik bezig met het opzetten van een systeem om nieuwkomers sneller te doen integreren. Ik had nooit gedacht dat ik zelf migrant zou worden."

Bevriend met de pastoor

In mei 2019 kwam Metin met zijn zwangere vrouw aan in het asielcentrum van Houthalen. Vier maanden later, net voor de geboorte van hun oudste zoon, vonden ze een appartement in Hasselt. Vanaf het begin had Metin een duidelijk doel voor ogen: snel integreren in de Belgische samenleving. In oktober begon hij met een cursus Nederlands. Hij sloot zich ook aan bij VriendENtaal, een praatgroep voor anderstaligen om Nederlands te oefenen. “Toen de lessen stopten vanwege corona zocht ik naar oplossingen. Ik wilde zo snel mogelijk Nederlands leren.”

Metin studeerde online verder en keek veel naar tv-programma’s in het Nederlands. Hij ging aan de slag als vrijwilliger in een woonzorgcentrum. “Ik ging wandelen met de bewoners, deed boodschappen of reed hen rond met de elektrische fiets. Ook ging ik helpen in de kerk. Ik hielp bij het schoonmaken. Zo leerde ik veel mensen kennen. De pastoor is nu een vriend van mij.”

Plan voor de helft geslaagd

“In de cursus maatschappelijke oriëntatie leerde ik veel over hoe het systeem in België in elkaar zit, wat de mogelijkheden zijn. Ik maakte een toekomstplan: voor het Agentschap werken en beter Nederlands leren.” Toen hij op de website de vacature zag voor een docent maatschappelijke oriëntatie in het Koerdisch, zijn moedertaal, wist hij meteen: dit is mijn kans!

“Mijn plan is nu voor de helft geslaagd. Mijn doel is Nederlands leren als een native speaker om zo vlot presentaties te kunnen geven, net als ik in Turkije deed.” Sinds kort volgt Metin een opleiding als netwerkbeheerder aan de PXL Hogeschool. “Het is meer een hobby en het helpt me om mijn Nederlands nog te verbeteren.”

Voorbeeld voor de toekomstige generatie

Maatschappelijk engagement is belangrijk voor Metin. “Ik wil iets betekenen voor mijn buren, vrienden, stad, de samenleving, nieuwkomers. Ik wil een voorbeeld zijn voor mijn twee zonen, Robin (2 jaar en een maand) en Adrian (4 maanden). Ik geloof dat als wij snel integreren we een voorbeeld kunnen zijn voor de toekomstige generatie.”

“Als iemand anders het kan, kan ik het ook.”

Aan zijn cursisten wil hij vooral de boodschap meegeven dat ze dingen moeten durven doen. “Neem deel aan activiteiten. Wees niet bang om fouten te maken als je Nederlands spreekt. Praat met mensen. Sommige vrienden durven als moslim niet in een kerk binnenstappen. Ik doe dat wel.”

Ook als het gaat om werk, wil hij mensen stimuleren om zo hoog mogelijk te mikken. “Denk niet dat je als migrant alleen kan werken als arbeider. In de fabriek werken kan iedereen, maar als je de capaciteiten hebt, moet je hoger mikken. Mijn motto is: als iemand anders het kan, kan ik het ook. Toen ik cursisten vertelde dat ik nog maar 2 jaar en 4 maanden in België woon, waren ze verbaasd.”