Hassan Jawadi moest in 2016 op de vlucht voor het oorlogsgeweld in Afghanistan. Via onder andere Pakistan, Iran, Turkije en Griekenland kwam hij dat jaar terecht in Brussel. “Ik vroeg asiel aan en verbleef vervolgens een viertal maand in het asielcentrum in Houthalen-Helchteren”, vertelt Hassan in sterk gevorderd Nederlands met Limburgse tonen.

Hassan Jawadi 3 - Foto: Lies Willaert

Bokskampioen

Hij startte snel met het inburgeringstraject. “Dat is perfect gelopen. Ik volgde ook meteen een cursus Nederlands in Hasselt. Het eerste anderhalve jaar moest ik aan veel wennen. Maar nadien ging het steeds beter. Nu voel ik me hier thuis. Ik contacteerde zelf heel veel mensen. Zo ging ik op zoek naar een club om te leren competitieboksen. Ik ben bij drie organisaties langs geweest en vond uiteindelijk wat ik zocht in Genk”, vertelt Hassan. Niet zonder succes! Zowel in 2018 als in 2019 was hij Vlaams én Belgisch kampioen bij de amateurs in de categorie licht welter. “In 2020 was er geen kampioenschap door de coronacrisis”, vult Hassan aan. Zijn droom is om een internationale bokstitel te behalen, een Europese of misschien zelfs een wereldtitel.

Hassan Jawadi 2 - Foto: Lies Willaert

Bouwen aan zijn eigen zaak

Ook professioneel gaat Hassan een mooie toekomst tegemoet. Hij is zeer gedreven: “In 2017 volgde ik een kappersopleiding bij Syntra Limburg. Dat was helemaal nieuw voor mij. Ik ben opgegroeid in een landbouwersgezin, maar kapper zijn ligt mij beter. Inmiddels doe ik het werk al drie jaar. Sinds januari heb ik mijn eigen kapperszaak: Eco Saloon in Hasselt. De naam komt voort uit mijn specialisatie in biologische haarproducten. Mijn cliënteel is gemengd, het grootste deel vrouwen.” Als zelfstandige beginnen aan de vooravond van de coronacrisis was niet makkelijk. “Mijn grote droom is mijn kapsalon verder uitbouwen. Dat gaat nu nog even niet zo vlot. Maar het gaat wel goed genoeg. Ik kan me beredderen.”

Wat als hij moet kiezen tussen boksen en kapper zijn? “Daar kan ik niet tussen kiezen. Maar dat hoeft ook niet. Het zijn voor mij verschillende dingen. Het ene is mijn werk waar ik me op toeleg. In het andere kan ik me uitleven naast mijn job. Op heel veel vlakken actief zijn en gewoon blijven gaan, vind ik belangrijk”, besluit Hassan.

Veel succes, Hassan!