Familie Singh 1

Johan De Schryver, een gepensioneerde docent Nederlands uit Kumtich (Tienen), is sinds april 2019 buddy van de Afghaanse Satpal Singh en zijn familie. Hij vertelt waarom het buddyschap hem zo veel voldoening geeft.

“Ik was in eerste instantie buddy van Satpal. Maar al gauw bleek dat ik voor alle gezinsleden wel iets kan doen, dus nu ben ik de buddy van de hele familie,” vertelt Johan. Satpal woont in een rijhuis in Tienen, samen met zijn vrouw Gureender, hun twaalfjarige zoon Sarabjeet, hun tienjarige dochter Yashleen, oma Maan en opa Tarlok.


Ernstige ziekte

De familie Singh is van Afghaanse origine. Ze vluchtte in 1992 naar India als gevolg van het geweld tegen sikhs, de religieuze minderheid waartoe het gezin behoort. Het leven bleek er erg moeilijk te zijn. “Omdat we geen paspoort hadden, konden we niet werken,” vertelt grootvader Tarlok. “We hadden grote financiële problemen. Ook werd mijn zoon, Satpal, ernstig ziek. Een niertransplantatie mislukte en hij werd half blind. Als we daar waren gebleven, zou hij gestorven zijn, want de medische zorg konden we niet betalen.” In 2016 vroeg het gezin asiel aan in België. Alle gezinsleden werden erkend als vluchteling en wonen nu twee jaar in Tienen.

Praktische hulp

Elke donderdagnamiddag brengt Johan een bezoekje. “Ik vraag dan of ik iets voor hen kan doen. Vaak zijn dat praktische zaken, zoals hulp bij de administratie of bemiddelen voor een afbetalingsplan voor de schoolboeken. Toen de kinderen moesten veranderen van school, ging ik mee om hun inschrijving te regelen. Ik zorgde ook voor een bureau, omdat ze anders op de grond hun huiswerk moesten maken.”

Zaken in beweging krijgen

Omdat Satpal vanwege zijn medische toestand geen Nederlandse les kan volgen, oefent Johan met hem. Ook brengt hij hem regelmatig naar het ziekenhuis. “Samen met zijn huisarts proberen we ervoor te zorgen dat hij op de lijst komt voor een niertransplantatie. Het is zelfs voor mij soms moeilijk om zaken in beweging te krijgen en de weg te vinden in de administratie, laat staan als je de weg niet kent en de taal niet goed spreekt,” zegt Johan.

Vluchtelingen begrijpen en waarderen

“Johan is een grote hulp voor ons. We zijn hem heel dankbaar,” zegt Tarlok terwijl hij zijn hand naar zijn hart brengt. Omgekeerd is Johan ook dankbaar voor de ervaring die het buddyschap hem bijbrengt: “Het buddyschap zorgt ervoor dat je iets kan betekenen voor anderen en je krijgt er veel waardering voor terug. Je helpt mee dingen te veranderen. Dat geeft grote voldoening. Ik leer ook veel over de sikh - cultuur en begrijp nu beter wat vluchtelingen en anderstalige nieuwkomers meemaken. Je leert die mensen begrijpen en waarderen.”